Een avond vol HartsTocht

Aan de vooravond van Valentijnsdag toog een gevarieerd publiek naar de werkplaats van Astrid van Straaten voor de try-out van het programma HartsTocht.

Vertelfestival Verhalen Aan De Waddenzee presenteerde op locatie verhalen en muziek vol vuur en verlangen, uitgevoerd door verteller Frank Belt en contrabassist Oeds Bouwsma. Verhalen over liefde die niet altijd even florissant verloopt.

In ‘Anwen’s Droom’ volgden de meest vreselijke dingen elkaar op eer Anwen uiteindelijk liefde vindt. Op reis over de Russische steppe ontmoet Pjotr het kwaad in drie gedaanten. In ‘Drie Zwarte Zwanen’ weet hij uiteindelijk vrede en gerechtigheid te brengen.
In het laatste verhaal ‘Centraal Station’ verlangt Jelle naar Maarten. Over de vurige droom en de iets minder zinderende werkelijkheid.
Na afloop van de try-out ging het publiek in gesprek met verteller en musicus en gaf inspirerende feedback.
De premiere van HartsTocht vindt plaats op zondag 28 februari in Amsterdam.

IMG16022016-48-1web

Bezoekers verrast door Kajuittheater en Apenmelk

Afgelopen weekend vormden de Harlinger binnenhavens het decor voor het Vertelfestival Verhalen Aan De Waddenzee. De bezoekers die uit het hele land kwamen, keken hun ogen uit. In de Noorderhaven lagen de historische zeilschepen Larus, Poseidon en Bruinvisch aan de kade te pronken voor Kajuittheater en aan de Rommelhaven was de de werkplaats van Astrid van Straaten een verrassende vertellocatie. Maritieme verhalen gebracht door acht vertellers en tien muzikanten werden aandachtig aangehoord. Het zeemansdrankje Apenmelk, een jenever grog met fruitige toevoegingen, bracht eenieder in een opperbeste stemming. Het Vlielandse folkduo Drijfhout oogstte met hun acts vol vrolijke muziek en stoere verhalen over smokkelwaar en spannende zeemansperikelen veel gelach en bewondering op locatie De Lichtboei.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I, 2, 3, 4: onze gidsen tijdens Kajuittheater met Apenmelk
V.l.n.r. Joke, Baukje, Marlies en Guusje
Foto: Joachim de Ruijter

TUSSEN HOOP EN VREES

Zondag 9 november 2014, 15.30 – 17.30 uur
Vertellocatie: a/b van de klipper Poseidon, gelegen t.o. Xin Hua aan de Zuiderhaven in Harlingen

Herfsteditie Vertelfestival een Harlinger verhaal

Terwijl het buiten steeds vroeger donker wordt en de wind huilt om de masten van de schepen in de havens van Harlingen, nodigen drie Harlinger vertellers u uit voor de Herfsteditie van het Vertelfestival Verhalen Aan De Waddenzee.  Sietske Ypenga, Henny Riepma en Frank Belt ontvangen u graag aan boord van de klipper Poseidon om te luisteren naar verhalen over Tussen hoop en vrees. De verhalenvertellers nemen hun gehoor mee naar de rotsige kusten van de Atlantische Oceaan, de barre kou van het Hoge Noorden en naar bossen en bergen hier ver vandaan. Op al die plekken beleven mensen hun angsten, twijfel en hoop. Net als wij tegenwoordig.

Sietske Ypenga, Henny Riepma en Frank Belt wonen alle drie in Harlingen. Alle drie maken ze deel uit van de vertelkring Vertellers in Friesland. In deze groep ontmoeten tien vertellers elkaar een paar keer per jaar en werken samen aan hun verhalen. Regelmatig treden ze ook als groep naar buiten. Sietske Ypenga treedt regelmatig op voor verenigingen met haar programma’s vol verhalen, gedichten en wetenswaardigheden, vaak in het Fries. Henny Riepma heeft het vertellen leren kennen in het onderwijs en heeft zich verder ontwikkeld via cursussen bij Frank Belt en de Vertelacademie. Frank Belt werkt al een aantal jaren als professioneel verteller. Hij verzorgt regelmatig voorstellingen en workshops voor jong en oud in en buiten Friesland.

Ruim van Klipper De Passaat vol verhalen en luisteraars tijdens Vertelfestival

Het was afgelopen zondag zo’n beetje met de benen buiten in het ruim van Klipper De Passaat. Ruim 50 liefhebbers van verhalen waren afgekomen op het Vertelfestival Verhalen Aan De Waddenzee. Thema van deze herfsteditie was ‘Van Stormen En Stille Wateren’.

Terwijl de herfstbries geruststellend rond blies, was het aangenaam vertoeven aan boord van de feestelijk gepavoiseerde klipper, die in de Zuiderhaven ligt afgemeerd. Er waren drie vertellers aan boord gekomen. Baukje Koolhaas, Marlies Verhoeven en Frank Belt vermaakten een geïnteresseerd en gemêleerd luisterpubliek met hoogstaande verhalen over de zee en de mensen die haar bevaren of aan haar kusten wonen.

Baukje Koolhaas vertelde over de Vrouw Van De Zee, een verhaal naar de bekende schrijver Henrik Ibsen. Een vrouw wacht op de terugkomst van haar geliefde. Ondertussen gaat haar leven door.

Ook Marlies Verhoeven haakte aan bij een bekende schrijver met een verhaal van Ernest Hemingway, De Oude Man En De Zee. De oude Cubaanse visser Santiago heeft al 84 dagen niets gevangen en wordt daarom bespot door andere vissers. Manolin, zijn jonge assistent, moet van zijn ouders tegen zijn zin meegaan met een meer succesvolle visser. Om zijn reputatie te redden gaat Santiago zonder hulp heel ver de zee op om een grote vis te vangen. Er ontstaat een enorme krachtmeting tussen de man en de zee.

Frank Belt bracht sagen van de Waddenzee. In de Wandasage verhaalde hij over het ontstaan van dit getijdengebied en de strijd die daarmee gemoeid was. En met het verhaal over Het Stryper Wyfke nam hij de luisteraars mee naar de overkant, naar Terschelling, terug naar de grote brand van 1666.

Het Vertelfestival komt het komend jaar met een nieuwe editie Verhalen Aan De Waddenzee.

VerhalenAanDeWaddenzee.nl, 26 mei 2013 op de Willem Barentszwerf in Harlingen

Verhalen Aan De Waddenzee vol tegenstellingen
In een onstuimig decor van storm en rukwinden deden Reinou Vogel, Herman Kruize en Frank Belt zondag 26 mei hun verhaal aan zee tijdens de lente-editie van het Harlinger Vertelfestival.  De weersomstandigheden pasten goed bij het festivalthema: Zegen of Vloek. De verhalen gingen voornamelijk over tegenstellingen. Tegenstellingen in betrekkingen op persoonlijk vlak tussen echtelieden of buren of op economisch en maatschappelijk vlak over handel en wandel in voor- of tegenspoed.Het was voor de deelnemers weer een middag genieten op locatie Hannemahuis en aan zee bij de Willem Barentszwerf. Dit alles tijdens een omstandigheid waarbij lente en herfst van stuivertje te leken hebben gewisseld, een groter tegenstelling is welhaast niet denkbaar.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: v.l.n.r. Reinou Vogel, Frank Belt (met pet), Herman Kruize

 

Verhalen aan zee in een decor van krijsende meeuwen en een schip in aanbouw

Afgelopen zondag konden liefhebbers van verhalen genieten van Verhalen Aan De Waddenzee. In het decor van de Willem Barentszwerf tegen de achtergrond van het schip in aanbouw vond een heuse familiehappening plaats. Krijsende meeuwen en klotsende waddengolven deden welhaast vermoeden dat het publiek werkelijk op zeereis werd meegenomen.

De zeeverhalen met klinkende titels als Waarom de zee zout is, Juffrouw Paaltje, De Kon-Tiki Expeditie, De Belevenissen van Barentsz en zijn bemanning opgetekend door Gerrit de Veer en De zee die geeft en neemt zorgden voor mooie momenten. De stoere, ontroerende en bovenal mooie verhalen over de zee werden verteld door Nelle Raaphorst, Willem Feijten, Frank Belt, Baukje Koolhaas en Gerald de Weerdt in de rol van Gerrit de Veer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Baukje Koolhaas | De zee geeft en de zee neemt

 

In de herfst vindt de 4e editie van het vertelfestival plaats op locatie ergens in Harlingen. Meer informatie is te vinden op www.verhalenaandewaddenzee.nl

 

 

 

 

 

3e editie vertelfestival Harlingen

Zomervertelfestival ‘Verhalen Aan De Waddenzee’ met extra verhalenronde voor kinderen

Voor de schoolvakanties aanbreken, staat zondag 15 juli aanstaande de 3e editie op stapel van het vertelfestival Verhalen Aan De Waddenzee, ditmaal op locatie van de Willem Barentszwerf in Harlingen. De Zomereditie is een bijzondere editie van het vertelfestival vanwege de historische locatie én omdat tegelijkertijd met de verhalen voor volwassenen er een extra programmering is met verhalen speciaal voor kinderen (4-10 jaar). Een heuse familiehappening voor (groot)ouders en hun (klein)kinderen, voor vrienden en vriendinnen, bekenden en onbekenden.

Het programma begint om 10.30 uur op de Willem Barentszwerf aan de Nieuwe Willemshaven. Op deze prachtige locatie krijgen de toehoorders, groot en klein, allemaal verhalen waarin de zee een rol speelt, te horen. Het vertelprogramma wordt rond 12.30 uur afgesloten en daarna kan eenieder natuurlijk het schip waarmee Barentsz naar Nova Zembla voer, bewonderen en in bezoekerscentrum de avonturen van Barentsz en zijn bemanning volgen.

Vertellers aan zee Nelle Raaphorst vertelt over Juffrouw Paaltje en Hoe het winterkoninkje aan zijn naam is gekomen en Willem Feijten over De Kon-Tiki Expeditie. Frank Belt verhaalt over Waarom de zee zout is en Maui en de grote vis en Baukje Koolhaas over De zee die geeft en de zee die neemt. Gerald de Weerdt van de Barentszwerf verhaalt tenslotte over De Belevenissen van Barentsz en zijn bemanning op hun reis naar Nova Zembla v.v.. Dit alles op een locatie waar je de waddengolven hoort klotsen. Om zeker te zijn van een zitplekje, worden luisteraars verzocht zelf een klapstoeltje of krukje mee te nemen. De verhalen voor volwassenen worden buiten verteld, voor het geval het spontaan gaat regenen is het handig een paraplu mee te nemen. De vertelronde voor de kinderen is onderdak.

Deelnemen aan deze editie van het Vertelfestival? Kaarten zijn alleen verkrijgbaar in de voorverkoop en te koop via VVV/TIP in de kiosk aan de Grote Bredeplaats in Harlingen. Niet in de gelegenheid op voorhand een kaart te kopen? Dan kunt u kaarten reserveren via luister@verhalenaandewaddenzee.m-dm.nl. De deelnemersprijs is € 10,00 per volwassene en € 5,00 voor kinderen (4-10 jaar). Dit alles is inclusief een zomerlekkernij.

Lente Vertel Festival

Lentevertelfestival ‘Verhalen Aan De Waddenzee’ in verborgen tuinen

Na de eerste succesvolle editie in februari van het Vertelfestival Verhalen Aan De Waddenzee met allemaal vertellers uit Harlingen staat nu de Lente-editie op stapel. Zondag 6 mei 2012 is er een programma met vijf vertellers, vijf verhalen en vijf locaties. Deelnemers maken een rondgang langs ‘verborgen’ tuinen in het stadscentrum alwaar de vertellers hun verhalen brengen.

Het middagprogramma begint om 15.30 uur op de binnenplaats van Hotel Stadslogement Almenum nabij de Grote Kerk. Van daaruit gaan de deelnemers op eigen gelegenheid langs een vijftal ‘verborgen’ tuinen waar ze worden ontvangen door een verhalenverteller uit Harlingen. Het programma wordt om 18.00 uur afgesloten met een voorjaarslekkernij bij het Stadslogement.

Vertellers in de tuin

Nelle Raaphorst vertelt over De Wraak Van De Vlierboom en Jetske Miedema over De Bijzondere, Gewone Tuin Van De Timmerman En Die Van De Papagaai. Baukje Koolhaas verhaalt over Verborgen Ruimte, Een Landgoed Aan De Kust, Watze van Dijk over De Overwinning Van Theseus en Frank Belt tenslotte over De Betoverde Tuin. Dit alles hopelijk te midden van een bloeiende tuinenpracht. Om zeker te zijn van een zitplekje, worden luisteraars verzocht zelf een klapstoeltje mee te nemen. Alle verhalen worden buiten verteld, voor het geval het spontaan gaat regenen is het handig een paraplu mee te nemen.

Deelnemen aan deze verhalenrondgang? Kaarten zijn alleen verkrijgbaar in de voorverkoop en te koop via Boekhandel Wever in Harlingen. Niet in de gelegenheid op voorhand een kaart te kopen? Dan kunt u kaarten reserveren via luister@verhalenaandewaddenzee.m-dm.nl. De deelnemersprijs is € 10,00 per persoon, inclusief de voorjaarslekkernij.

Winter Vertel Festival – Zondag 19 februari 2012

De eerste editie van Verhalen aan de Waddenzee, in de winter, was een groot succes. Alle kaarten verkocht en een enthousiast publiek!

 

Vertellers uit Harlingen Wintereditie
Dory de Wilde brengt inmiddels twintig jaar verhalen voor het voetlicht. Een opleiding Retorica was voor haar de poort die het verhalenland ontsloot. Begin jaren negentig sloot ze zich aan bij Vertelhuis De Ster in Leeuwarden. Samen met collega’s was ze daarmee elk weekeind te zien en te horen in Theater Romein, totdat dit een poppodium werd. De naam van de groep is inmiddels veranderd in Vertelgroep De Ster en vertellingen vinden alleen nog plaats op locatie. Daarnaast verzorgt Dory workshops en vertelcursussen. Op locatie Bij De Buurvrouw vertelt Dory de Wilde haar verhaal.

Kinderboekenschrijver Arend van Dam is vooral bekend van zijn verhalenbundel ‘Lang geleden…’. Hij vertelt daarin bijzondere verhalen die stuk voor stuk echt gebeurd zijn. Op dit moment werkt Arend aan een verhaal dat zich in Harlingen afspeelt. Onderwerp: de banden tussen Harlingen en de Poolse stad Gdansk. Wie weet meer over het verdwenen schilderij waarop Rembrandt een Poolse jongen heeft afgebeeld? Arend van Dam doet zijn verhaal in Het Hannemahuis.

Begonnen als leerkracht in het basisonderwijs is Frank Belt vanaf 1993 meer en meer gaan vertellen. Sinds 2009 vertelt hij met zijn Verteltheater Op Verhaal op scholen, festivals en daar waar jong en oud maar naar verhalen willen luisteren. Ook maakt Frank kinderen enthousiast voor het maken en vertellen van verhalen met zijn ‘verhalenclubs’ bij naschoolse opvang en op scholen. Op locatie bij de Werf Willem Barentsz verhaalt Frank Belt.