Ruim van Klipper De Passaat vol verhalen en luisteraars tijdens Vertelfestival

Het was afgelopen zondag zo’n beetje met de benen buiten in het ruim van Klipper De Passaat. Ruim 50 liefhebbers van verhalen waren afgekomen op het Vertelfestival Verhalen Aan De Waddenzee. Thema van deze herfsteditie was ‘Van Stormen En Stille Wateren’.

Terwijl de herfstbries geruststellend rond blies, was het aangenaam vertoeven aan boord van de feestelijk gepavoiseerde klipper, die in de Zuiderhaven ligt afgemeerd. Er waren drie vertellers aan boord gekomen. Baukje Koolhaas, Marlies Verhoeven en Frank Belt vermaakten een geïnteresseerd en gemêleerd luisterpubliek met hoogstaande verhalen over de zee en de mensen die haar bevaren of aan haar kusten wonen.

Baukje Koolhaas vertelde over de Vrouw Van De Zee, een verhaal naar de bekende schrijver Henrik Ibsen. Een vrouw wacht op de terugkomst van haar geliefde. Ondertussen gaat haar leven door.

Ook Marlies Verhoeven haakte aan bij een bekende schrijver met een verhaal van Ernest Hemingway, De Oude Man En De Zee. De oude Cubaanse visser Santiago heeft al 84 dagen niets gevangen en wordt daarom bespot door andere vissers. Manolin, zijn jonge assistent, moet van zijn ouders tegen zijn zin meegaan met een meer succesvolle visser. Om zijn reputatie te redden gaat Santiago zonder hulp heel ver de zee op om een grote vis te vangen. Er ontstaat een enorme krachtmeting tussen de man en de zee.

Frank Belt bracht sagen van de Waddenzee. In de Wandasage verhaalde hij over het ontstaan van dit getijdengebied en de strijd die daarmee gemoeid was. En met het verhaal over Het Stryper Wyfke nam hij de luisteraars mee naar de overkant, naar Terschelling, terug naar de grote brand van 1666.

Het Vertelfestival komt het komend jaar met een nieuwe editie Verhalen Aan De Waddenzee.